Valtionvarainministeriö on kategorisoinut kriiseistä syntyvät riskit fyysisiin ja muutoksiin liittyviin riskeihin. Esimerkkejä fyysisistä riskeistä ovat tulvat, kuivat kaudet, myrskyt ja maatalousalueiden ongelmat.
Esimerkkejä muutosriskeistä ovat talouden ja tuotantojärjestelmien säätelystä aiheutuneet toimet, kuten korkeiden päästöjen tuotteiden hintojen muutokset, joita näihin tuotteisiin sijoittavat henkilöt eivät pysty ennustamaan tehdessään sijoituspäätöksen.
Valtiovarainministeriö uskoo, että Suomen tulisi olla erityisesti huolissaan ilmastonmuutoksen ja biodiversiteetin ongelmien epäsuorista vaikutuksista, jotka voivat näkyä ruuantuotannossa, valmistusketjuissa ja ilmastopakolaisina.
Heidän mukaansa valtiolla on vastuu varmistaa, että muutokset hoidetaan tasapuolisesti. Ja samalla valtion tulee varmistaa, että tulevat sukupolvet voivat tehdä omat päätöksensä itse. Tätä kutsutaan sukupolvien väliseksi vastuun jakamiseksi.
Myös moni yksityinen kuluttaja pyrkii nyt säästämään esimerkiksi ruoka-, matkustus- ja viihdekuluissaan. Ravintolaillat harvenevat ja ruokaa laitetaan kotona. Elokuvissa käynnit vaihtuvat suoratoistopalvelujen tarjontaan ja nettikasinot tuovat viihdettä ja jännitystä koti-iltoihin. Kaukomaan lentojen sijaan pyritään suosimaan kotimaan matkailua.
Valtion vastuulle jää suurista linjauksista päättäminen, mutta jokainen kansalainen voi myös osaltaan kantaa kortensa kekoon ympäristön puolesta.