Ulosottolaskurin avulla voit laskea kuinka paljon on ulosmitattava määrä. Syötä ulosottolaskuriin nettotulot, muut tulot sekä huollettavien määrä jonka jälkeen laskuri laskee ulosmitattavan määrän valmiiksi.
Kannattaa huomioida, että laskuri hyödyntää Ulosottolaitoksen ajankohtaisia ja virallisia tietoja suojaosuuksista. Löydät tiedot miten ulosottolaskuri toimii tältä verkkosivulta.
Miten ulosottolaskuri toimii?
Syötä ulosottolaskuriin nettotulot kuukaudessa, nettotulo tarkoittaa tuloja verojen jälkeen. Nettopalkka eli käteen jäävä palkka, tarkoittaa palkansaajalle palkkapäivänä maksettavaa rahasummaa.
Nettopalkka saadaan vähentämällä bruttopalkasta pidätettävät verot ja muut maksut. Vähennettäviä summia ovat ennakonpidätys ja eräät palkasta pidätettävät maksut, kuten työeläkemaksu.
Tarvittaessa voit lisätä laskuriin myös muut tulot, jotka maksetaan tilillesi kuukausittain, niitä voi olla esimerkiksi: pääomatulot, yrittäjätulot, omaisuustulot yms.
Huollettavien määrä on syytä lisätä ulosottolaskuriin sillä se vaikuttaa oleellisesti ulosmitattavaan määrään.
Edellä mainitut lisättynä laskuriin näet ulosmitattavan määrän kuukaudessa. Laskuri on kuitenkin suuntaa antava sillä ulosottolaitoksen kanssa asioidessa voi sopia asiakkaalle sopivan kuukausierän lainoille jotta ne saataisiin maksettua.
Mitä voidaan ulosmitata?
- palkka
- eläke
- ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha
- äitiysraha
- sairauspäiväraha
Mitä tarkoittaa suojaosuus?
Toistuvaistulon ulosmittauksessa velalliselle lasketaan suojaosuus. Jos tulot ovat alle suojaosuuden, ulosmittausta ei toimiteta. Jos tulot ylittävät suojaosuuden, ulosmitataan tuloista lainmukainen osuus.
Suojaosuutta laskettaessa otetaan huomioon velallisen elatuksen varassa oleva avio- tai avopuoliso ja samassa taloudessa asuvat omat ja puolison alaikäiset lapset sekä ottolapset. Puolisona otetaan huomioon aviopuoliso, toista sukupuolta oleva avopuoliso ja rekisteröidyn parisuhteen osapuolet.
Miten ulosmitattava määrä lasketaan?
Ulosottovelalliselle jätettävä suojaosuus on vuoden 2021 alusta 22,71 euroa päivässä velallisen itsensä osalta ja 8,15 euroa päivässä velallisen elatuksen varassa olevan henkilön, esimerkiksi lapsen, osalta.
Velallisen suojaosuuteen, 22,71 euroa päivässä, lisätään 8,15 euroa päivässä jokaisen hänen elatuksensa varassa olevan henkilön osalta. Velallisen elatuksen varassa olevien henkilöiden lukumäärä on mainittu velalliselle lähetettävässä ennakkoilmoituksessa ja ulosmittauspäätöksessä.
Suojaosuus lasketaan kertomalla päiväkohtainen suojaosuus palkanmaksukauden päivien lukumäärällä. Jos palkka tai muu tulo maksetaan kalenterikuukaudelta, päivien lukumäärä on aina 30.